Mogavero Architects

Trying to search for nothing are we?

Work

Urban League of Sacramento

Our firm provided architecture and development management services for The Greater Sacramento Urban League. The shape of the Urban League building expresses the many sustainable design techniques used throughout the structure and illustrates a comprehensive approach to sustainable architecture. Incorporating classrooms, offices, an auditorium, child care facility and support services, the Urban League facility is energy efficient as well as humanistic. The Urban League was willing to forgo a traditional, mechanically conditioned space for long-term energy and economic savings. The building was designed to take advantage of a mild year-round climate and features spaces that transition smoothly between indoors and outdoors. Programmatically, the atrium volume forms a sheltered entry spine and an opportunity to organize vertical and horizontal circulation through the entry, lobby and gathering spaces. The temperate lobby space is designed to release warm summer air and keep out cooler winter air. Critical to this design is the open geometry at the intersection of the roof and walls. The atrium fabric and glass roof was designed to provide venturi and gravity effects to enhance summer ventilation. Through the use of large openings at the east and west walls at street level, air flow is allowed through the space. Daylight harvesting was woven into the program, providing light to virtually every space in the building. A photovoltaic power generation system cut lighting costs even further. A radiant hydronic heating system provides additional comfort during winter months. Community goals incorporated into the design of the facility include: pedestrian connections to the site and neighborhood; reduced energy and maintenance costs and formal and informal spaces serving the neighborhood.

Work

SMUD Customer Service Center

The SMUD customer service center is a LEED Platinum building that exemplifies our firm’s commitment to sustainable architecture. The facility includes customer service administrative offices, personnel service and energy efficiency departments as well as an Energy Education Center with a hands-on learning museum and retail space. This project utilizes state-of-the-art workplace technology, including worker accessible controls for outdoor and indoor air flow with operable windows, indoor air temperature controls, lighting, and access to varied work environments beyond the usual cubicle. As a result of these measures, staff absenteeism has been reduced by 33%.

Work

Cosumnes River Preserve

This project involved the design of a 3400 sq. ft. Administration and Visitor Center for the Nature Conservancy’s Cosumnes River Preserve. The design process involved close collaboration with private environmental entities and government agencies who jointly manage the Preserve, including The Nature Conservancy, Bureau of Land Management, State Parks and Recreation, County Parks and Recreation, and Ducks Unlimited. The structure, which serves as a central access point for visitors to the nature preserve, features an exhibit space, meeting room, administrative offices, and restrooms. The joint management style of the Preserve has been incorporated into the design of the interior administrative office space. A roofed outdoor deck provides an additional interpretive display area. The structure was designed to encompass the vernacular of the Center’s rural agrarian and riparian setting. The Center’s security needs have been addressed by controlling access to the trail system to provide a balance between surveillance of the preserve and access to the grounds.

Work

Del Paso Sport Park Complex

This award-winning complex includes four night-lighted diamonds with press boxes and bleachers, with a seating capacity of seven thousand between the four diamonds. It is actively used for regional and national softball tournaments and by local leagues on weeknights. Sycamore trees spaced around the buildings provide an arched canopy offering a cooling oasis from the intense summer sun of the Central Valley. The roof provides deep overhangs to shade the substantial glass frontage and doubles as an outdoor shade area, with outdoor seating for concession customers. The building acts as a highly-visible gateway to the complex from the parking area, and provides office space for the complex manager, a meeting room, a control center for tournaments and a lounge / changing area for umpires. The announcer booths / press boxes were designed as small, two-story structures overlooking each diamond with controls for the individual diamond’s scoreboards, public address and lighting systems. In addition to the playfield area, the project includes a 500-car parking area and a bridge crossing the nearby creek. The concession building was designed as a freestanding restaurant for lease to private operators.

Work

Vietnam Veterans’ Resource Center

The Vietnam Veterans of California built this resource center to provide support services to the estimated 4,500 veterans throughout Northern California who lack shelter and adequate job skills. The facility provides employment training, placement services, and administrative office space for the agency. A 32-bed residential facility provides on-site housing for homeless veterans transitioning back into society. The entry to the buildings is through the “soldier columns” that lead to an academic court situated between the offices and classrooms. This space leads to the residential wing, where a strong, animated color scheme helps to differentiate the area from the comparatively staid colors of the classrooms and administrative area. The design places emphasis upon a therapeutic environment for the residence with natural lighting and energy systems and sociability privacy enhancements. The natural lighting and open design of the dining area off the kitchen, brings the positive vibrance of the courtyards indoors. Classrooms and residence facilities work together to provide the kind of atmosphere most conducive to learning and reinforcement. The communal gathering spaces lead to the curved, glassed hallway which opens onto and embraces a park-like recreation area. The hallway’s gentle curvature is aesthetically pleasing and enhances the sense of privacy for residents of the dormitory. Additional site improvements include an outdoor recreation area, working garden, landscaped communal area, and a thirty-four-space parking lot. There is also an on-site swale which detains excess water from the back of the site and parking lot and cleans the run off prior to it entering the underground drainage system.

Work

Almaden Solar Project

The Almaden Campus Solar Port project was designed to demonstrate sustainable, cutting edge technology for the Santa Clara Valley Water District. The double beams, braced components and masonry bases draw from the same architectural language as the existing Craftsman inspired headquarters building. These elements provide a base for a gentle curved canopy of overhead photo voltaic panels that produce 105KW of solar power. The curve of the canopy was designed to reveal the blue surface of the photo voltaics to pedestrians and motorists. The sustainable aspects of the project were enhanced by an existing engineered bioswale that informed the design. A 6′ gap bisects the canopy allowing sunlight to reach the bioswale below. Additionally, the canopy modules are individually spaced; thereby transmitting a filtered light that helps lighten its underside.

Work

Greyhound Bus Terminal (Sacramento)

Our firm led a team of design professionals who are passionate about sustainable design to implement an integrated design approach for building, energy, and water systems to provide a high-level of comfort, indoor air quality, day lighting, and occupant satisfaction with very low operating costs. Using collaborative integrated design practices and strategies, the project’s ecological footprint met USGBC LEED Silver standards. The project site is located in the Richards Boulevard Redevelopment Plan area of the City of Sacramento. The project will house bus terminal operations, serving customer needs between closure of the current facility and the ultimate creation of the Sacramento Intermodal Transportation Facility in the Railyards. Future reuse of the building was considered in the building’s design. As a basis for design, Greyhound gave the team the option to use one of its prefabricated modular building designs or build a custom building within a restricted budget. After review of the options, our team settled on the use of a pre-engineered steel building that can be completely disassembled and rebuilt. The steel used has a high recycled content, and as well can be easily recycled. All components are assembled with fasteners with very little use of adhesives which increases the potential for reuse. The building’s aesthetic draws from classic Greyhound station design with new interpretations. The exterior insulated metal panels use standard colors in a pattern emulating a bus in motion. At the center of the building, a high roof and glass wall facing the street celebrates the comings and goings of people while announcing the building to the neighborhood at large.

Work

Brookfield School

Brookfield School is a private K-8 school, best known for strong academics, personalized student attention, and fostering a strong sense of community among students and their families. Brookfield’s mission is for students to master a core curriculum and excel at higher levels of education. Mogavero Architects created a site and building master plan that separates grade levels while demonstrating sustainable site development and building design practices, fostering student stewardship and a ‘green’ education with the goal of becoming a ‘net zero’ facility. Classroom facilities include computer labs, an art and music room, and ancillary and support spaces. The site plan includes intimate and large spaces, a courtyard for school ‘community events’, a regulation soccer field and an outdoor active play area. Very large, existing, heritage trees on site were preserved and incorporated into outdoor ‘rooms’ that serve dual purposes for playing and teaching. Site circulation is balanced, with efficient parking and safe student drop off areas, coupled with sidewalks that are separated from the street as well as bike parking within the secure site.

Work

CSUS Ramona Village

Our firm was chosen to help California State University Sacramento create a master plan for a faculty and staff housing village southeast of the main campus in an emerging enterprise zone for clean tech and green companies. The proposed 25-acre, mixed-use neighborhood will be within walking distance of the campus and provide a mix of residential, retail and commercial uses in what will be a lively pedestrian-oriented environment. This new community will provide CSUS with additional drawing power for recruitment of faculty and staff who may view the region’s housing prices as a deterrent in their decision to relocate to Sacramento. The master planning process coordinated the improvement of nearby infrastructure as well as development of an ‘innovation center’ surrounding the site. With careful attention to circulation patterns, the village is composed of intimate lanes with small neighborhood parks that direct users to a mixed use village main street. Park and recreation spaces within the site will create a sense of community for residents. A major retail district on the eastern edge of the development will provide a barrier for housing from a heavily traveled, adjacent street. The project’s marketing gateway will respond to the existing Granite Regional Park and offices as well as the Power Inn light rail station which lie east, and directly adjacent, to the site.

Work

CSUS Dining Commons Renovation

Mogavero Architects developed a master plan and completed the first phase of construction documentation and administration for the renovation of the CSU Sacramento Dining Commons. Originally built forty years ago, the building was in dire need of a refresh. The first phase included the renovation of the large dining room and provided accessibility upgrades. The second phase included the renovation of the food service areas, an update to the building circulation, mechanical updates, rebranding and signage. The ceiling and lighting systems were completely replaced with new suspended acoustic clouds that float between existing wood beams. Daylight harvesting strategies were used with dimmable pendant light fixtures in conjunction with lighting control systems. Additional thermal insulation, ceiling fans and a recessed movie screen complete the ceiling renovation. All furnishings were replaced, providing floor level and elevated seating dining areas as well as new fixed booth and banquette seating arrangements. A soft seating area was also developed at the center of the dining room to provide for a more casual setting while making good use of natural light provided by an existing monitor skylight. The existing concrete block walls just above fixed seating areas were covered with acoustical panels that feature custom silkscreen images that portray life on campus. The flooring was stripped and refinished with a new concrete topping that was ground, stained and polished using a pattern that reflects the existing exposed beams above. Ecologically sensitive techniques were combined with products that kept green principals in mind throughout the project. Careful attention to construction systems, techniques and scheduling was required to be constructed during a short two month summer break while the kitchen continued to provide meals for summer conferencing.