Mogavero Architects

Trying to search for nothing are we?

Work

Mogavero Architects Offices

Mogavero Architects purchased the Sacramento Regional Builders Exchange (SRBX) office building Summer of 2018 and immediately began a comprehensive renovation of the property. After an extensive overhaul, we moved into the building in May of 2019. The classic mid-century modern building’s exterior was highlighted by window walls and detailed brick work, but the interior was outdated, with a variety of rooms and compartments throughout both floors that harkened back to the building’s original use. SRBX had been the sole tenant since the building was constructed in 1951. With multiple renovations and additions during their tenancy, the building lost functionality as a modern office space. They truly wanted to hand the property off to a steward, someone who would invest in and breathe new life into the space. Our firm was the only one with a creative vision for how to do so. The renovation included adding over a dozen skylights to improve daylighting, and walls were removed to create an open floor plan. The original windows were replaced with aesthetically congruent modern windows that maintained the original character of the building while meeting more current standards for energy use. Interior walls and closed offices were eliminated to create open space, a large glass-enclosed conference room was created, and lots of skylights were added to bring in more natural light. On the second floor, we removed the roof of the old board room for the SRBX to create a roof terrace with views and seating areas for staff to enjoy. A spacious kitchen was added. The final result looks very similar from the exterior, but feels completely different inside, transforming this older and languishing building into a modern open and airy office space, and a new home for Mogavero Architects.

Work

Bakersfield Downtown Charrette

Mogavero Architects worked with the City of Bakersfield to implement a Downtown Design Charrette. The charrette came out of a community driven process called Vision 2020. The visioning process had been active since May 1999, and over 12,500 participants have actively participated. The City of Bakersfield has experienced much adversity throughout its history. In the early 1900’s the town was devastated by a major earthquake and has also the unfortunate experience of burning down twice. Due to these disasters much of the historic foundational presence is no longer there. Through the charrette, Mogavero Architects developed images that reinforce the vision of downtown and include implementation strategy for the future. Mogavero Architects facilitated the workshops utilizing local architectural, landscape and planning professionals as well as the general public. The final product included: A discussion on the context of downtown’s place in the larger community; A discussion of the existing conditions and images for the year 2020; A discussion of how to get there through catalyst projects, opportunity site projects and other activities; Discussions on financing, implementation partners, and schedules for the implementation of the various projects. In addition, the community wanted to create additional parks, streetscape improvements, and allocate district uses for cultural elements, government use, educational use, and retailing. Entrances and additional downtown housing are also important components to this strategy. AWARDS The Bakersfield Charrette project received an Outstanding Planning Project Award from the Central California Chapter of the American Planning Association.

Work

Sierra Oaks Building

ENERGY EFFICIENT UPDATES Mogavero Architects’ scope of work included tenant improvements for 15,000 square feet of office space. This project involved a two-story office building with parking provided on a subterranean level and at the first floor office level. This building represents a practical response to the combination of an extremely tight site, typical parameters of cost and design for speculative office buildings, and rising SMUD electric rates. The south and west walls are wrapped with a screen wall that serve two functions. It shades the clear untinted glass and provides surfaces which allow the non-heat- generating component of the sunlight to bounce back into the building, increasing the natural light level in the workspace. SPECIALIZED APPROACHES Ecologically sensitive techniques were combined with products that also kept green principles in mind. • Energy efficient design • Infill site location • Natural daylighting features • Natural ventilation features • Window shading • 90% of the reinforcing bars were of recycled steel • Construction/demolition waste programs were in force throughout the project.

Work

Zettie Miller’s Haven

Zettie Miller’s Haven is a special needs housing development located on appoximately 2.15 acres behind the Union Southern Baptist Church in Stockton, California. The project provides permanent housing for people with a disability, including three special needs populations: people with developmental disabilities, people with mental illness, and people with long term chronic illnesses with an emphasis on seniors. The buildings are generally three stories with “tuck-under” parking at the ground floor of the western and southern buildings. Tuck-under vehicle parking allows the site to be less dominated by parking, and shades many of the parking spaces. The buildings are oriented around a common green that serves as a central focus for the entire community. A south facing terrace that is slightly elevated, looks over the green and provide for a tranquil sitting area. SPECIALIZED APPROACHES Energy efficient design exceeds California’s Title 24 requirements by 15 percent GreenPoint Rated Gold Under-utilized infill location with existing transportation and services Uses lanscaped bio-swales to reduce and improve quality of storm water run off Uses “parking-sharing” by taking advantage of the staggered schedules of the adjacent church and management staff Energy Star appliances Building geometry allows most of the units to have natural ventilation Provides natural daylight on 2 sides of more than 75% of the residences Careful placement of shading devices to minimize heat gain from sunlight Providing roof geometry to allow for solar PV panels 225 KW PV system generates most resident needs Low VOC finishes

Work

WEST Apartments

LIVE WEST: The first residential project on the waterfront of the West Sacramento Bridge District. WEST Apartments is a mixed-use project on the Sacramento River across from Raley Field in West Sacramento. The project takes advantage of significant views overlooking the river, Tower Bridge, Raley Field and Downtown Sacramento. The five-story wood-framed building wraps a precast concrete parking garage. 287 residences consist of studios, 1, 2 and 3 bedroom units. Ground floor retail on Riverfront Street provides 8,000 square feet of active street frontage facing the Rivercats Baseball Stadium. The WEST building design features a special treatment of balconies at the building corners. The northwest corner features the main residential entry and a retail plaza at Riverfront and Ballpark. The building corner is capped with a trellis element over a common space terrace on the fifth floor. The project has a variety of private, common, and public open spaces. The private outdoor space around the pool is embraced within the northeast wing of the building. An ornamental iron fence is designed for views to the river and Riverwalk, while also providing a level of privacy and security for the residents. Open spaces on the east side of the project will be integrated into the landscape of the Riverwalk.

Work

2010 / 2012 K Street

A renovated two story building on K Street houses two unique business; an architecture firm and a recording studio. Mogavero Architects purchased a two-story building in midtown Sacramento and incorporated state of the art renovations to both the exterior and interior of the building. The second floor of the building was renovated to accommodate the Mogavero Architects offices and features the addition of light courts, ergonomic workstations and natural lighting. The existing ceiling was removed to expose the trusses and allowed for the addition of several skylights which help to provide a fresh, invigorating and creative working environment. The ground level of approximately 4,000 sq. ft. was designed to mimic the SOHO/Art Gallery in look and feel and features the latest in both digital and analog recording. Bongo Post handles sound design, music production, ADR, and layback for TV and radio in a facility that was the first of its kind in the Sacramento area. The space is also equipped with ISDN, DSL and Fiber Optic lines for crisp communication with distant project participants. A technologically sophisticated production house that turns out award-winning soundtracks, Bongo Post is equipped with two video suites that feature Avid 9000 Meridian for both Offline + uncompressed Online, a Graphics suite digitally linked with all post rooms, and 2 Audio Post Suites. One of the Audio Post suites has a 5.1 Surround Mixing suite designed with the assistance of the UK architects who built Lenny Kravitz, Sade + Peter Gabriel’s studio. The ground level of the building also houses a garage providing tandem parking spaces and storage. SPECIALIZED APPROACHES Ecologically sensitive techniques were combined with products that also kept green principles in mind. Infill site location Natural daylighting features Natural ventilation features Operable windows and shades Window shading Variable speed HVAC fans Acoustical ceiling panels; 40% recycled content, low V.O.C, and no formaldehyde 90% of the reinforcing bars were of recycled steel Construction/demolition waste programs were in force throughout the project.

Work

Circle S

Circle S in San Pablo, California is a carefully composed neighborhood plan that provides a diverse mix of affordable and market rate housing, office and retail space, and a childcare facility. This project envisions the creation of a new pedestrian-friendly neighborhood in the heart of San Pablo. The neighborhood plan is carefully composed and provides a diverse mix of affordable and market rate housing, office and retail space and a childcare facility. Through circulation grids and strategically located parks and open spaces, the Plan creates an integrated, cohesive new community. Higher density uses are appropriately placed along San Pablo Avenue and lower density uses lead to the creek, which will be restored into a public park as part of the project. Analysis of the site revealed the importance of several planning elements including street access to San Pablo Boulevard, public access to the creek, views, open space linkages, and adjacencies. The project includes a variety of uses and 368 residential units of a diverse nature as follows: Senior housing apartments, affordable family rental apartments, commercial office/retail shops, market rate modular housing units, and multi-level condominiums. SPECIALIZED APPROACHES Landscape site furniture will consist of high recycled products Plantings will be selected with the intent of reducing water consumption Minimal areas of turf will be strategically employed in the design in keeping with the sustainable landscaping goals A system of bio-swales, curb-cuts and storm water filtration planters will be incorporated along on-site roadways, landscape medians and strategic parts of neighborhood parks to capture runoff from the site, protect Wildcat Creek, and maximize the re-absorption of run-off back into land.

Work

SMUD 59th Street Corporation Yard

Redevelopment of the 59th Street Corporation Yard is a very unique opportunity for SMUD, the immediate neighborhoods and the Greater Sacramento Region. SMUD has for decades been among the most engaged promoters of sustainable development practices in the region. That activity has logically been primarily in the realm of energy efficiency for buildings and process activity. With substantial changes in the economics for alternate energy generation and with state mandates for zero net energy in 2020 and 2030, the need for regional leadership in building energy efficiency has diminished. The need for leadership falls dominantly in the realm of reducing auto dependency. This is a need for which the Corp Yard Redevelopment is optimally positioned to address. Correspondingly, the Light Rail System is completely contained within SMUD’s boundary. A corollary value for SMUD’s in promotion of transit oriented development is that it will increase the percentage of regional growth (ratepayers) captured within the district boundary.

Work

Royal Oaks TOD

The proposed Royal Oaks TOD (Transit Oriented Development) design redefines the meaning of “edge.” Instead of buffering and transitioning, the design embraces its gritty urbanity and transforms it into a bold, energized community. Straddling the Del Paso Boulevard commercial strip and quieter, residential neighborhoods on Evergreen Street, Royal Oaks TOD is poised for a renaissance of sustainable site planning and architecture: transit oriented development with a public market, kiosks, art walk, shops, office space, live/work homes, apartments and flexible community space. The project envisions a residential development that brings life, scale, and redevelopment to an under-utilized industrial site. Ground floor retail shops line the entrance to a vibrant and eclectic pedestrian-oriented town square adjacent to two iconic residential buildings. As the connection between Arden Way and the light rail station, the north plaza is envisioned to have the highest foot traffic in the community. Able to be programmed for community events, thousands of visitors will be able to discover a place where movies can be projected on a building façade and vendors can sell ethnic foods. Automated kiosks are planned adjacent to open air stalls, selling everything from crafts to food to daily conveniences. Rooftop terraces and garden walls surround and overlook the plaza. The north plaza will become a public focal point, energized by people, art, music, and food.

Work

Bartlett Commons at The Cannery

Bartlett Commons has won the 2019 Gold Nugget Grand Award for Best Affordable Housing Community (30-60 du/acre), by the Pacific Coast Builders Conference. The community was also honored with a 2018 National Association of Home Builders’ Best in American Living Award, Gold in the Affordable Multifamily category. CFY Development, Inc.’s Bartlett Commons has also received recognition by the Sacramento Business Journal for a 2018 Best Real Estate Projects Award. As part of California’s first farm-to-table new community, The Cannery in Davis, residents benefit from the amenities in the immediate area. Public parks, bike and walking pathways, and a working 7-acre farm are available to tenants; and the adjacent market and Town Center are easily accessible for restaurants and shopping. Bartlett Commons’ affordable one, two and three bedroom apartments, feature 62 rental units. The 2,000 square foot community building with on-site property management, fitness room, classroom and laundry facilities opens to a central courtyard with a playground for children. In line with Davis’ sustainability and environmental focus, The Cannery community began with low-impact land use. The site is the former home of the Hunt-Wesson Tomato Cannery, and its central location is just minutes from UC Davis and downtown Davis. The urban farm surrounding the neighborhood provides residents and local restaurants with fresh seasonal produce, and with help from the Center for Land Based Learning, provides agriculture classes to beginning farmers. Half the units in the project are accessible by applying Universal Design principles and installing an elevator and breezeways between buildings. The proximity to the City of Davis’ network of bicycle and pedestrian paths make it easy for residents to maneuver through the area, providing for less vehicle use. The project exceeds the requirement of one bicycle parking space per bedroom, and provides a variety of parking options for bikes with carts. The buildings are designed with tuck-under parking that shield the view of parking from the surrounding neighborhood.